2006. november 15.

Csak 18 éven felülieknek...

Az emberek alapjában véve buták. Nem arról beszélek, hogy alulműveltek, vagy nem járták ki a 8 általánost, én arról beszélek, amikor néhány ember összejön egy fennálló probléma intelligens és rendezett tisztázására, majd az összegyűlt tömeg, a bevillanó gondolatok és a konkrét téma figyelmen kívül hagyásának következtében az egész sokkal inkább hasonlít állatkertre, mintsem értelmes lények intelligens problémamegoldására. Kívülálló számára akár még célravezető beszélgetésnek is hathat egy ilyen, többnyire releváns eredményeket felmutatni nem képes tanácskozás, de azok, akik tisztában vannak mind a probléma gyökereivel, mind a módszerekkel, mellyel e gyökerek kiirthatók, inkább kimennek az erkélyre és elszívnak egy cigit. Míg apróbb közösségekben az ész, egy 20 főt számláló tanácskozáson sokkal inkább a hang az, mely felhívja a figyelmet és bukdácsolva, nehézkesen, legtöbbször persze rossz irányba, de tereli a tömeget és a beszélgetés fonalát.

Történt ez ugyanígy kicsiny hostelünk első lakógyűlésén, ahol is az eddig felgyülemlett problémák egyikét próbáltuk megvitatni. Persze a vitán, melyen jegyzőként, és leginkább némán vettem részt sok mindenről beszéltünk, s a fél órából minimum tíz perc érdemlegesen telt, a fennmaradó idő véleményem szerint az erőltetett ötletek, és kényszermegoldások ingoványos mocsarában lelte halálát.

Még egyszer hangsúlyoznám, nem azzal van a probléma, hogy ez a sok ember nem értelmes. Mindegyikük egyetemre jár, sokan már több éve. Itt csupán arról van szó, hogy a teljesen alapvető szabályok, a számomra magától értetődő viselkedési formák, melyek egy probléma expeditív megoldását segítenék elő, csak nagyon kevesek számára ismeretesek. Biztosan veletek is volt már sokszor, hogy csak nézitek embertársaitokat, és a felszólalás lehetőségét már az első pillanatban elvetitek, látva a reménytelenség vakító sugarait, melyek bevilágítják az adott helyet. Az egymás szavába vágás, a burkolt, s kevésbé burkolt indulatok, a szinte percenként szövődő új szálak, mind arra hivatottak, hogy meghiusítsák mindazon értékek felszínre törését, mellyel ez a faj kivívta magának a föld megkérdőjelezhetetlen birtokosa címet.

Hát ennyi lenne, így hajnali negyed hatkor a kis agymenésem, egy átszenvedett vita után. Persze nem vagyok egyedül véleményemmel. Megint csak előjön a demokrácia átka, az abszolút (természetesen kellőképpen intelligens és érett) vezetés hiánya, mely melegágya a felfordulásnak, s mindannak melyet anarchiaként fémjelezhetünk. Úgy vélem a fő probléma e téren, hogy annyira belénksúlykollják az öntudatosságot, annyira függetlennek, kozmopolitának, szabadon cselekvőnek, és még tudja fene, mi mindennek érezzük magunkat a mai világban, hogyha bárkin felfedezzük a legapróbb nyomát annak, hogy vezetni akar minket, agyunk reflexszerűen megnyom egy vészcsengőt, és hevesen tiltakozik mindez ellen. Pedig nagyon sok esetben szorulnánk iránymutatásra, s vezetésre, de ez mindaddig álom marad, míg nem tanuljuk meg elfogadni a tényt, hogy nem feltétlen a többség akarata, vagy néhány koponya összedugása jelenti egy adott problémára a megoldást, hanem sokszor egy nálunk egyszerűen okosabb ember iránymutatása.

Lol… szal röviden: miért nem képesek emberek együttműködni mindenféle személyes érzelmek, büszkeség nélkül, csak a végcélra koncentrálva, alázattal a másik iránt, és feltétlen engedelmességgel az iránt, aki az egészet összefogja, s vezeti.

Bocsi a cím miatt, sokan nem erre számítottatok
Need to go to bed…

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

az emberek birkák :) vagy az emberállat elmélet is jo.

Névtelen írta...

Igen, nagy az Isten állatkertje, nem hiába mondják. Egyébként nálunk a menedzsment szakirányon nincsenek ilyen dolgok. Lehet valami a vezetés hiányában. ;)

Névtelen írta...

na akkor jövö héten parti srácok...?szerdán vizsgázom utána nagyon ki kell tombolni magam, ha sikerül ha nem.szal gyertek!lécci.puszi mindkettőtöknek

Névtelen írta...

Naja ezvan tömegben totál hülye ez ember és ez még 2 emberre is igaz bár az nem tömeg, de hogy pl a saját szüleim mekkora faxságokon tud nem egyetérteni csak mer én vagyok a makacsabb nekem van igazam elképesztő. Deluksz az egy "fő okos" irányitásával az a baj hogy hogyan döntik el az emberek hogy főokos e és ha igen tényleg jót akar e. Ez az egész egy zsákutca ha túl sokat gondolkocc vacilálsz. De amúgy tényleg egy normális kéne na mind1.

Más. Még mindig nem szóltál semmit hogy na most gyere vagy valami. Ha meg lesz buli és barátokat is lehet hivni akkor is szólj mer itthon possadok meg mint az almakopót a befőttesüvegben. Na pá mindenkinek tsók akinek jár