2007. június 3.

Trianon történelem, nem politika


Be kell, hogy lássam, sok van a rovásomon. Majd egy hónapja nemcsak, hogy nem írtam, de még csak nem is látogattam a saját blogomat, míg Adrienn portálja a sorozatos frissítéseknek köszönhetően lassan meghaladja az én látogatottságomat. Mondhatnám, hogy nem zavar, de a koncepciós perben sínylődő Tomcat is férfiasan bevallotta, hát én is bevallom, hogy basszus! Ne körözzön le az asszony, mert a végén még fölényeskedni fog. Egyébként éppen most hagyta el Szeged városát három csodálatos, itt töltött nap után. Vigyázz magadra kislány!

Az ok, amiért mégis úgy érzem, írnom kell a holnapi dátum. Mielőtt sokan értetlenkednének, hogy miért fontos a Függetlenségi nyilatkozat aláírásának dátuma, elárulom, június 4.-ének magyar vonatkozás is akad. Nem is akármilyen. 87 évvel ezelőtt írták alá Versailles-ban Nagy Trianon kastélyában az I. VH-t lezáró békediktátumot, amit véleményem szerint, azóta nyögünk, és még jó néhány száz éven keresztül fogunk is. Valószínűleg ott leszek holnap a Jobbik által rendezett megemlékezésen, pusztán történelmi, sem mint bármilyen politikai indíttatástól vezérelve.

Véleményem szerint ez a kérdés meg sem kéne, hogy tűrje a politikát. Úgy értem, ahogy a Magyar Köztársaság nemzeti lobogója lassan szélsőjobboldali szimbólummá avanzsálódik, úgy nem kéne, hogy a Trianoni béke, vagy az arra való megemlékezés (gyász) is besorolódjon valami furcsa, misztikum övezte rasszista nácista eszmeiségbe. Mert ez nem így van. Függetlenül jobb-, vagy baloldaltól, radikális-, vagy liberális politikától, minden magyartól elvették országának 2/3-át, erősforrásait, és nyersanyagait, nem törődve természeti-, vagy gazadási határokkal. 87 éve nyögjük ennek a nemzetellenes „békének” minden „áldását”. Nem kell szélsőjobbosnak, de még csak jobbosnak sem lenni ahhoz, hogy kicsit sajnáljuk. Márpedig holnap, aki úgy érzi, függetlenül rendezvényektől, politikától vagy meggyőződéstől, ha teheti, kicsit sajnálna.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

agree 100%-osan!

Nem tudok kommentálni sokat, de szerintem jócskán kisebb szarba lennénk ha ez nem történt volna meg az országunkal, olyanokat is halottam, hogy amiatt csatolta le ennyi területet mert az Antat félt attól hogy a "keleten" egy angliai szintű gazdaság alakulhatottt volna ki révén a fantasztikus lehetőségeknek( alföldek, hegyek bánmyák, tengerpart, folyók) szoval így alakult sajnos. Elég megnézni Mo gazdasági fejlődését mondjuk 1848-tól 1920-ig, hogy mi milyen tempóba haladt.

Na csoki!

DeluksZ írta...

Nem mást, mint a félelem volt a mérvadó véleményem szerint is. (És a békeszerződés tartalmazott ugye hadászati vonaztkozásokat is. 35.000 fős hadsereg, nincs légierő és nehézfegyver.) Mással nem lehet magyarázni az ilyen országcsonkítást, mert ideológiai alapjai nincsenek, vagy legalább is nem helytállók. (vagy csak egyik oldalon)

Maygarország egy rohamosan fejlődő középeurópai hatalom volt, ahogy te is mondtad, hát ezt kaptuk.

Névtelen írta...

és ráadásul az össes akkori vasútvonal központosított votl BPról ment sugarakba és emiatt lett a vasúti közlekedés is pocsék

Névtelen írta...

Bizony, már akkor is központosított volt a vasútvonal, meg úgy általában a fejlesztés, viszont a külső területeken voltak fejlődési gócpontok, pl. Temesvár, Kolozsvár és egyéb nagyobb, jelentősebb városok. Csak Trianonnal együtt ezek a külső gócpontok is elvesztek, ezzel természetes, hogy még erősebb lett a centralizáltság az országban.
A nagyobbik baj szerintem az, hogy ezen 87 év alatt sem tudtunk változtatni, de ez már más téma...

Névtelen írta...

és békés modon nem is lehet soha sajnos.

Adrienn írta...

hallgassatok Ismerős Arcokat
"mert szülőhazám nélkül, többé már senki nem vagyok én"

Névtelen írta...

Tetves franciák meg a kimondhatatlan nevű köcsög... Énis utálom ami akkor történt. Szerintem jó hogy irtál róla Delux. Amúgy a függetlenségi nyilatkozat júli 4 te agyoniskolázott :D Vagy milyen függetlenségi nyilatkozat kötetett még meg ? Okits mester mert elfelejtettem már a dolgokat vagy köved meg magad. Ugluk rég láttalak mizu?

Adrienn írta...

Kicsim csatlakoznék Lángihoz. Ha az USÁra gondoltál, akkor beleugatás sztornó, de:
A döntéseket megfogalmazó Függetlenségi Nyilatkozatot, mely nagyrészt Kossuth munkája volt, április 19-én fogadta el az országgyűlés.

A Függetlenségi Nyilatkozat kimondta:

# Magyarország és a vele törvényesen egyesült Erdély szabad, független, önálló, európai állam.
# A Habsburg-Lotharingiai ház a magyar nemzet elleni árulása, hitszegése és fegyverfogása által, s mivel az ország önálló államéletének eltörlésére, a nemzet legyilkolására idegen hatalom fegyveres erejét is használni nem iszonyodott, ezennel trónvesztettnek, kirekesztettnek és száműzöttnek nyilváníttatott a nemzet nevében.
# Az önálló és független magyar állam azon népekkel, melyek vele egy fejedelem alatt állottak és minden más nemzettel békét és jó szomszédságot akar alapítani, és baráti szerződéseket kíván kötni.
# Az ország jövendő kormányrendszerét részleteiben a nemzetgyűlés fogja megállapítani, addig pedig az országot egész egyetemes kiterjedésében a nemzetgyűlés egy ajkú felkiáltásával és közmegegyezéssel kinevezett kormányzó-elnök Kossuth Lajos a maga mellé veendő miniszterekkel kormányozza.


most találtam egy poloskát. a káromkodást nem írom le.

DeluksZ írta...

USA-ra gondoltam, de rosszul irtam:)

Névtelen írta...

Jó azért hogy törődsz a bloggal is néha. Melelsleg én igazából teljesen leszarom a trianon dolgot, így jártunk változtatni nemtudunk, ez van. Inkább a jövőt kéne ápolni, nem a múltat. Azon kéne elmélekdni és elgondolkozni, hogy hogyan tudjuk előre vinni ezt a kicsiny országunkat ami megmaradt! Persze ehhez mi kevesek vagyunk, de ha másba nem, legalább a szemléletmódunkon meglátszódhat ez.

Névtelen írta...

egyetértek Tavival. az a gond a magyarral, hogy mindig a múlton siránkozunk, így persze, hogy nem jutunk előrébb. Szomorú, hogy ez történt,de tovább kéne lépni.